dinsdag 9 juni 2009

OPROEP TOT SOLIDARITEIT TUSSEN VRIJE LOGES

Waarde Zusters en Broeders, beste belangstellende niet-maçons,

In de eerste eeuwen van hun bestaan waren loges autonoom en zelfstandig. Dit was in overeenstemming met het wezen zelf van de Vrijmetselarij. Dit zet immers aan tot een bewustere en autonomere aanpak van het eigen functioneren en de "Tempel der Mensheid". Sinds 1717 ontstonden er meer en meer obediënties. Al snel begonnen zij elkaar te bestrijden. Vandaag wordt die strijd om het Grote Gelijk nog steeds verdergezet. Dit gebeurt door elkaar te negeren, niet te erkennen, vrouwen te weigeren, bezoek te verbieden, leden en loges te schorsen, enz. Enkele der nieuwere obediënties en confederaties zijn echter uitzonderlijk tolerant.

De poging der obediënties om "orde op zaken te stellen" is duidelijk mislukt. Integendeel, er ontstond een rigiditeit in organisatie en belevingsvormen. Dit is bijna steeds het gevolg van overdreven centralisatie. Die verstarring leidde duidelijk tot een stagnering van de maçonnieke cultuur. Die was rond 1700 eigenlijk een eeuw vóór op de profane beschaving. Ze leidde tot het onstaan van de Royal Society en het voorbereiden van de Franse Revolutie. Maar tegen het einde van de twintigste eeuw had ze bijna een eeuw achterstand op de profane cultuur opgelopen. Deze laatste had intussen namelijk open democratisch overleg met consensus ontdekt, evenals emancipatie en spirituele verdieping zonder religieuze ballast.

Vele maçons en loges wilden echter diepere maçonnieke waarden laten ontluiken en uitproberen. Tegenstand der gevestigde obediënties die zulks als "subversief" bestempelden leidde uiteindelijk tot het ontstaan van steeds meer vrije loges, vaak misprijzend "wilde" loges genoemd. Deze bleven in vroegere decennia nogal geïsoleerd, ook al omdat de gevestigde Grootmachten de communicatie naar binnen en naar buiten streng wisten te controleren. Internet heeft daar echter een einde aan gemaakt. Een publieke blog is thans één der doeltreffendste methodes om zich kenbaar te maken en gelijkgezinden te zoeken. Er zijn immers genoeg Zusters en Broeders die vinden dat creativiteit de aloudste maçonnieke traditie is, en dat het zogenaamde conflict tussen traditie en evolutie een schijnconflict is.

Meer nog, deze vrije communicatie en interactie leidt tot creatieve convergentie, dit wil zeggen dat men nader tot elkaar komt in plaats van uit elkaar weg te drijven. Want wie elkaars goede inbreng tracht over te nemen, kritisch te transformeren en constructief te integreren in de eigen ideeën, groeit naar elkaar toe. Het gevreesde spookbeeld dat een wilde loge, eens zij de obediëntiële stal verlaat, niet anders kan dan afdwalen tot een soort sekte, de naam maçonnerie niet langer waardig, blijkt ongegrond te zijn. Bewust streven naar verbetering maakt immers open voor de inbreng van anderen. Deze actieve interactie leidt gaandeweg tot een grotere consensus. Aldus ontstaat, beter dan door rigide centralisatie, eenheid in groei.

Het is daarom niet overdreven te stellen dat internet-interactie, bv. door blogs als deze, samen met intensieve onderlinge bezoeken, de functie van "waken over de coherentie en bewaken van de kwaliteit" wellicht beter kan realiseren dan controle, inspectie en disciplinaire maatregelen.

De huidige blog neemt hierin slechts het voorbeeld over van de "Portail des Loges Libres", waaraan wij de grootste dankbaarheid verschuldigd zijn. De aanzet is gegeven. Aan ons om het uit te bouwen, er vrij verder aan te metselen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten